fbpx

Návratnosť fotovoltiky: Oplatí sa investovať do fotovoltiky?

Svet sa snaží hľadať udržateľné spôsoby výroby energie. Aj preto sa fotovoltika stáva čoraz diskutovanejšou témou. Sú fotovoltické systémy výhodné? Oplatí sa investovať do fotovoltických panelov? Aká je návratnosť fotovoltiky?

Ceny fotovoltických panelov sa v posledných rokoch znižujú

Jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú rozhodovanie, či investovať do fotovoltiky, alebo nie, sú počiatočné náklady. 

Počiatočné investície sú pomerne vysoké. Nejde totiž len o samotné fotovoltické panely, ale aj o rôzne regulátory, batérie, ďalšie príslušenstvo a, samozrejme, inštaláciu. Ceny fotovoltických technológií sa však v posledných rokoch výrazne znižujú, a to zvyšuje atraktívnosť tohto segmentu obnoviteľnej energetiky a aj návratnosť fotovoltiky.

Fotovoltika je samostatnou investíciou a počiatočné náklady na ňu sú vysoké. Musíme však brať do úvahy predovšetkým jej dlhodobé výhody v podobe úspor na energiách. Aj napriek tomu môže byť pre mnohých jednotlivcov alebo menšie podniky komplikované získať dostatok prostriedkov na počiatočnú investíciu do fotovoltického systému. Podniky však môžu využiť rôzne mechanizmy financovania a súkromné osoby dotácie.

inštalácia fotovoltických panelov

Koľko dokážete fotovoltikou naozaj usporiť?

Vďaka fotovoltike reálne znížite vaše mesačné náklady na elektrickú energiu. Budete totiž využívať slnečné žiarenie na výrobu elektrickej energie priamo na mieste, kde ju aj spotrebujete. Ak jej vyprodukujete viac, než dokážete v danej situácii spotrebovať, prebytok môžete odovzdať výkupcovi za dohodnutú výkupnú cenu alebo uložiť do virtuálnej batérie na neskoršie použitie. A dokonca, aj v prípade, že fotovoltický systém nevyrobí dostatok energie na úplné pokrytie spotreby, stále môže výrazne znižovať náklady na elektrickú energiu z bežného energetického zdroja.

Na to, koľko usporíte a akú návratnosť fotovoltiky získate, má vplyv najmä veľkosť inštalácie, vaša spotreba elektriny, ale aj geografická poloha alebo slnečná expozícia.

Technologický vývoj pozitívne ovplyvňuje návratnosť fotovoltiky

Nové materiály a konštrukčné technológie, ktoré sa používajú pri výrobe fotovoltických panelov, majú čoraz vyššiu účinnosť. Rovnako významné sú aj inovácie v oblasti skladovania energie, ktoré umožňujú efektívnejšie využívať solárnu energiu aj počas období nízkej slnečnej aktivity.

Technologické pokroky znamenajú aj postupné znižovanie nákladov na výrobu a inštaláciu fotovoltických panelov, čo sa pozitívne odráža na celkovej návratnosti investície. Z reálnych dát našich inštalácií vychádza v prípade domácností (s dotáciou) návratnosť fotovoltiky v rozmedzí 4,5 až 6 rokov. Pri firemných riešeniach môže byť návratnosť investície ešte rýchlejšia z dôvodu neregulovaných, a teda vyšších cien elektriny.

Súčasťou fotovoltického systému môžu byť batérie, ktoré zabezpečujú spoľahlivé uchovávanie energie tak pre domácnosti, ako aj pre podniky. Ich inštaláciou sa zvyšuje podiel využitia vlastnej energie. Nespornou výhodou je aj zabezpečenie dodávky elektriny pri výpadku verejnej distribučnej siete.

inštalácia fotovoltických panelov

Investujte do fotovoltiky s nami

Radi by sme vám predstavili najmodernejšie fotovoltické panely z našej ponuky, ktoré využívajú technológie TOPCon N-Type so zvýšenou účinnosťou článkov (Module Efficiency) a nižšou degradáciou (Annual Degradation) a HALF-CUT, ktorá zabezpečuje vyššiu účinnosť panelu pri čiastočnom zatienení. Majú tiež lepšie parametre tepelného koeficientu (Temperature Coefficient) v porovnaní s technológiou predošlej generácie P-Type. O ich kvalite svedčí aj 12 ročná záruka výrobcu na funkčnosť a 30 ročná záruka na lineárny pokles výkonu, ktorú získavate bez príplatku.

Bifaciálny fotovoltický panel JA SOLAR JAM72D40 575W dosahuje účinnosť 22,3 %. Do čierneho trafíte s celočiernym fotovoltickým panelom JA SOLAR JAM54D41 435W s účinnosťou 21,8 %. Najpredávanejším modelom v Európe, ktorý dopĺňa našu ponuku, je fotovoltický panel JA SOLAR JAM72S20 505 W s účinnosťou 21,3 %. Tento model je už jediným P-Type zástupcom v našej ponuke.

Ďalším dôležitým prvkom fotovoltiky je striedač (alebo inverter, či menič). Jeho parametre výrazne ovplyvňujú funkčnosť systému a tým aj jeho návratnosť. Ale o tom v ďalšom článku.

Ak chcete zistiť, či je fotovoltika pre vás tým správnym riešením a koľko by ste mohli na energiách ušetriť, radi vám zodpovieme všetky vaše otázky. Sme tu pre vás. Kontaktujte nás.