fbpx

Spoznajte rôzne druhy fotovoltických panelov

Fotovoltické panely majú schopnosť získavať priamo zo slnečného žiarenia energiu a prostredníctvom fotovoltického efektu ju meniť na energiu elektrickú. Ide o technológiu, ktorá má množstvo výhod. Znižuje emisie skleníkových plynov i náklady na energie a zároveň zlepšuje energetickú nezávislosť ľudstva. Existuje však veľké množstvo druhov fotovoltických panelov. Niektoré z nich sú naozaj výnimočné. My v DD Energy vieme, ktoré to sú.

Druhy fotovoltických panelov a ich výhody

Za vrcholnú voľbu v oblasti fotovoltických technológií považujeme monokryštalické fotovoltické panely, ktoré sú extra účinné a majú vysoký výkon.

Okrem toho sú typické dlhou životnosťou, a tak sú z hľadiska investície do budúcnosti najvýhodnejšie. Na vrchole rebríčka popularity sa držia aj vďaka peknému vzhľadu, príjemnému dizajnu a jednoduchému spôsobu inštalácie.

Hoci sa v DD Energy špecializujeme na monokryštalické fotovoltické panely, spomenúť by sme mali aj ostatné druhy:

  • Polykryštalické panely, hoci sú ekonomicky prijateľnejšie ako monokryštalické, sa im vo výkone a účinnosti nemôžu rovnať.
  • Zaujímavý segment fotovoltických technológií predstavujú tenkovrstvové panely. Vedia sa totiž prispôsobiť rôznym povrchom, a to dáva vývojárom nekonečné možnosti využitia solárnej energie. 
Prínos fotovoltických panelov a ich výhody

Rôzne druhy fotovoltických panelov majú rôzne výhody a vlastnosti. Výber je teda naozaj veľký, ale my sa budeme ďalej podrobnejšie zaoberať monokryštalickými fotovoltickými panelmi. Vysvetlíme si, prečo sú práve tieto panely najlepšou voľbou.

Monokryštalické fotovoltické panely

Monokryštalické fotovoltické panely predstavujú jednu z najvýznamnejších a najobľúbenejších volieb vo svete solárnych technológií.

Majú jednu z najvyšších účinností zo všetkých typov fotovoltických panelov. Dokážu naozaj efektívne premieňať slnečné žiarenie na elektrickú energiu. Sú známe dlhou životnosťou, ktorá sa pohybuje okolo 25 až 30 rokov, dokonca aj viac. Prekvapia aj príjemným čiernym vzhľadom, ktorý sa veľmi ľahko integruje do rôznych druhov architektúr, a preto sú ako stvorené aj na domácu inštaláciu.

Výhodou monokryštalických fotovoltických panelov sú hlavne ich nižšie tepelné straty. Majú totiž schopnosť lepšie riadiť svoju vlastnú teplotu v porovnaní s inými typmi, a teda i nižšie tepelné straty, čo zvyšuje ich výkonnosť aj v horúcich podmienkach. Majú tiež nízky tepelný koeficient. Ich účinnosť pri zvýšení teploty neklesá tak rýchlo, ako sa to deje pri iných typoch fotovoltických panelov.

Fotovoltika na dom i do fabriky

Monokryštalické fotovoltické panely sú univerzálnym riešením. Nájdu uplatnenie ako na strechách domov, tak aj v priemyselných blokoch.

Ak máte rodinný dom, monokryštalické fotovoltické panely sú pre vás tou najvhodnejšou voľbou. Majú totiž vysokú účinnosť, dokážu efektívne využívať obmedzený priestor na streche a poskytnú vám dostatok energie. Okrem toho sú aj estetické a majú dlhú životnosť, takže pre domácnosti predstavujú naozaj výbornú investíciu.

Monokryštalické fotovoltické panely sa často využívajú aj v rôznych priemyselných alebo komerčných budovách, a to znovu pre ich vysoký výkon a účinnosť. Dokážu pokryť energetické potreby aj veľkých priemyselných závodov. Ich najväčšou výhodou je, že znižujú náklady na prevádzku a súčasne prispievajú k zelenému imidžu spoločnosti, čo je dnes veľmi dôležité.

Fotovoltické panely

Monokryštalické fotovoltické panely sa používajú aj na verejných budovách, napríklad v školách a v nemocniciach.

Environmentálny prínos monokryštalických fotovoltických panelov

Jedným z najväčších environmentálnych prínosov monokryštalických fotovoltických panelov je ich schopnosť znižovať emisie skleníkových plynov.

Neznečisťujú ovzdušie, ale práve naopak, pomáhajú znižovať záťaž na životné prostredie a podporujú udržateľnú budúcnosť. Okrem toho znižujú aj závislosť od fosílnych palív, ako sú uhlie, ropa a zemný plyn. Práve tieto sú hlavným zdrojom emisií skleníkových plynov a prispievajú ku globálnemu otepľovaniu. Monokryštalické fotovoltické panely však umožňujú produkovať čistú energiu.

Fotovoltické panely

Vďaka svojej vysokorýchlostnej účinnosti, dlhej životnosti a estetickému vzhľadu vyčnievajú spomedzi fotovoltických panelov tie monokryštalické. Majú nižšie tepelné straty a nízky tepelný koeficient. Udržiavajú si konzistentný výkon aj v náročných klimatických podmienkach.

Potrebujete poradiť?

Ak práve uvažujete, že by ste investovali do solárnej energie, monokryštalické fotovoltické panely sú pre vás s vysokou pravdepodobnosťou tým správnym riešením.

To, koľko ich budete potrebovať, ako ich nainštalovať, kde ich umiestniť a ako ich nakloniť, vám radi vysvetlíme. Stačí nás kontaktovať a spolu pre vás nájdeme ten najideálnejší spôsob výroby elektrickej energie.